home  rietsnijden  freelance beheer  werken  foto's 

Kuddebeheer

Vanaf 2004 werk ik twee dagen in de week voor de stichting Ark, later de stichting FREE Nature. Tussen 2004 en 2009 als toezichthouder en vanaf 2010 als beheerder. Rond het Naardermeer wordt een gebied van 240 ha begraasd door ongeveer 160 Galoways.

Dit gebied wordt met zo min mogelijk menselijk ingrijpen beheerd. Natuurlijke processen door wind, water maar ook door verzuring hebben vrij spel.
De runderen voegen daar een natuurlijk proces aan toe: begrazing. Het loslaten van runderen in het gebied is nadrukkelijk mensenwerk. De begrazing laat hier door wisselwerking tussen bodem, het weer en de vegetatie de komende 50 jaar een divers landschap ontstaan.

Werkzaamheden die bij het beheer komen kijken zijn toezicht op de kudde, onderhoud van de rasters, het gezond houden van de dieren (zorgplicht). Zorgen voor identificatie en registratie volgens landelijke normen, genetische selectie (ontwikkeling van een Naardermeer koe). Contacten onderhouden, voorlichting geven en het organiseren van de verkoop van vlees.

Informatie over beheer of rundvlees? Stuur een bericht naar: wouter.slors@freenature.nl.